Τα απολύτως απαραίτητα για το νεογέννητο - Ντύσιμο


Όποτε κι αν γεννάτε μην πάρετε τόνους ρούχα, τα νεογέννητα μεγαλώνουν εκπληκτικά γρήγορα. Και αναλόγως του πόσο μεγάλο γεννήθηκε θα πρέπει να υπολογίσετε και λίγα ρούχα για το επόμενο στάδιο. (Μην δίνετε βάση μόνο στα μεγέθη που αναγράφονται στις ετικετούλες, από κατάστημα σε κατάστημα αλλά ακόμα και στο ίδιο από πατρόν σε πατρόν θα δείτε φοβερές ασυνέπειες) ανοίξτε την συσκευασία, ξεδιπλώστε το ρούχο μπροστά σας και «κόψτε το με το μάτι» (σε λίγους μήνες θα γίνετε ειδικές σε αυτήν την επιστημονική προσέγγιση του μεγέθους του μωρού σας και των ρούχων).


Καλοκαίρι
Δεν χρειάζονται πολλά, συνήθως έχει τόσο ζέστη που και μόνο με την πάνα κι ένα σεντονάκι, άντε και μία πλεκτή τρυπητή κουβερτούλα την βγάζετε μία χαρά. Καλό είναι βέβαια να έχετε και μερικά φανελοκορμάκια (αμάνικα που κουμπώνουν από κάτω) και ένα ζακετάκι (βαμβακερό) για αν τυχόν είστε τόσο τυχερές να αντιμετωπίσετε αρκετή δροσιά στο ελληνικό καλοκαίρι.
                            
Χειμώνα
Εδώ θα χρειαστείτε περισσότερα. Μία σημείωση μόνο πριν πάμε στα γενικά είδη, για το μπουφάν. Για τα μωρά υπάρχουν κάτι φουσκωτά κορμάκια (συνήθως γεμιστά με πούπουλα) με πατουσάκια και γαντάκια και σκουφάκι. Είναι δύσκολα στο να τα βάλεις και να τα βγάλεις και ακριβά για τις τρεις(;) φορές που θα βγάλετε το νεογέννητο στα χιόνια. Αν είναι για καροτσάδα στο κρύο (γενικά το κρύο δεν είναι πυρηνική απειλή, τα μωρά μπορούν να βγουν έξω με όλες τις συνθήκες αρκεί να έχουμε κάνει την κατάλληλη μέριμνα) το καλύτερο είναι ο ποδόσακος (πολλά καρότσια έχουν ποδόσακο, υπάρχουν κι ανεξάρτητοι που προσαρμόζονται σε όλα τα καρότσια). Αν είναι για αμαξάδα, φορτώνετε το μωρό στο καθισματάκι αυτοκινήτου ρίχνετε μία κουβέρτα ή το μπουφάν του μπαμπά από πάνω και το πάτε στο αμάξι όπου τα βγάζετε όλα αυτά για να μην ψηθεί το μωρό σκεπασμένο και με καλοριφέρ.

Τα απαραίτητα γενικά – προσαρμόστε ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και την εποχή

7 Κορμάκια
Μοιάζουν με κοντομάνικο ή αμάνικο φανελάκι αλλά κουμπώνουν από κάτω. Τα οικονομικότερα είναι τα κατάλευκα (το λευκό δείχνει πολύ ωραία στα νεογέννητα), για το επόμενο στάδιο ίσως να θέλετε λίγο χρώμα – ανεβάζει και την τιμή!


5-7 Φορμάκια
Συνήθως είναι μακρυμάνικα με ποδαράκια και πατουσάκια, κάποια έχουν και ενσωματωμένα γαντάκια (αυτά τα ρούχα είναι ιδανικά για τον χειμώνα) για όλες τις ώρες, βόλτες μέσα έξω κλπ. Το πιο βολικό ρούχο ever. Για καλοκαίρι είναι τελείως άχρηστα)


1-2 Ζακετάκια
Βαμβακερά με σούστες, τα κουμπάκια, φερμουάρ, κορδέλες δεν βολεύουν. 
Μεταγενέστερη σημείωση: 
τα φερμουάρ όταν έχουν μεγαλώσει λίγο βολεύουν περισσότερο απ' όλα αλλά όχι για νεογέννητα!


Γαντάκια
Τελείως άχρηστα (είναι εκνευριστικό για τα μωρά όσο και για τους ενήλικες να είναι δεσμευμένα τα χέρια και επίσης αν γραντζουνιστούν με τα ιδιαίτερα τρυφερά νυχάκια τους, δεν παθαίνουν και τίποτα).

Καλτσάκια (2-3 ζευγάρια)
Τα οποία μπορείς να μεταχειριστείς και σαν γαντάκια αν θες οπωσδήποτε να του κλείσεις τα χέρια. Δεν λερώνουν εύκολα μιας που τα νεογέννητα δεν κόβουν βόλτες με τις κάλτσες και τα ποδαράκια του μοσχοβολούν!


σκουφάκια
Ίσως βολέψουν (μιλάμε για μία δύο φορές) αν θα χρειαστεί να το βγάλετε έξω μετά από μπάνιο-για χειμώνα δεν είναι κι η καλύτερη ιδέα.
Καπελάκια
για τον ήλιο... ποιον ήλιο; Το νεογέννητο δεν το αφήνουμε να κάνει ηλιοθεραπεία, είναι συνήθως στην σκιά. Παρόλα αυτά ίσως είναι καλό να έχετε ένα καπελάκι έτσι για να το κάνετε χάζι!

  
Γενικές Συμβουλές

όλα τα ρουχαλάκια, κουβερτάκια, σεντονάκια που προορίζονται για το νεογέννητο καλό είναι να πλυθούν με αρκάδι ή πράσινο σαπούνι πριν, επίσης και τα δικά σας ρούχα, ιδίως αν θηλάσετε να πλένονται με το ίδιο αγνό σαπούνι. Γενικά όσο μπορείτε αποφύγετε απορρυπαντικά με έντονες μυρωδιές,  (η όσφρηση του μωρού είναι πολύ δυνατή, η επιβίωση του εξαρτάται από την δυνατότητα του να μυρίσει την μανούλα -και όχι το αποσμητικό της ή το ακριβό της άρωμα- το στήθος της και το γάλα της και όχι το μαλακτικό των ρούχων!!!

Ποιότητα – Τιμή
Σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, ακόμα και τα πολύ ακριβά, τα πάντα –εκτός των υπαλλήλων- είναι από την Κίνα, και στα υπόψη ότι του Jumbo είναι τα χειρότερα, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη βέβαια. Η πείρα μου έδειξε ότι βγαίνουν (και γδέρνουν) οι σούστες, ξηλώνονται και γενικώς είναι λίγο χάρτινα και ψεύτικα.

Την καλύτερη ποιότητα σε σχέση με την τιμή τους από όσα έχω δοκιμάσει και μου έχουν φέρει δώρο κλπ κλπ μακράν έχει η Mothercare. Για νεογέννητο και για ρούχα που φοριούνται κατάσαρκα καλό είναι να είναι λίγο προσεγμένα (και φυσικά πάντα 100% βαμβάκι, μακριά από πολυέστερ και νάυλον). Αν αναζητάτε τις προσφορές και τις πολυσυσκευασίες π.χ. 5 κορμάκια λευκά 20 ευρώ που βγαίνει 4 ευρώ το ένα είναι οικονομικότερη και σε ποιότητα σούπερ.
Μεταγενέστερη προσθήκη:
Ανακάλυψα ότι Mothercare και Marks and Spencer έχουν τον ίδιο προμηθευτή στα παιδικά ρούχα (ίδια συσκευασία, ποιότητα κλπ.) με τα δεύτερα να είναι φτηνότερα. Αν έχετε και κάποια άκρη Αγγλία θα σας έρθει πολύ οικονομικότερα. Η διαφορά στις τιμές και των δύο εταιριών είναι σκανδαλώδης!!!


Τι να αποφύγετε
Φτερά και πούπουλα, ρούχα με στρας, γενικά ότι θα ήταν άριστο αν τραγουδάγατε σε βραδινή πίστα αλλά είναι επικίνδυνο αν γδέρνει ή μετατρέπεται σε ακατάλληλο μεζεδάκι για ένα μωρό. 
Ακριβά ρούχα. Για ένα μυστήριο λόγο στα ακριβότερα ρούχα θα βγει η ξινίλα ή θα έχει διαρροές η πάνα! 
Ρούχα που θέλουν καθαριστήριο. (κι όμως υπάρχουν - δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν αλλά υπάρχουν)
Ρούχα που για να αλλάξεις την πάνα πρέπει να μεταχειριστείς δεκαεξαψήφιο κωδικό, κοινώς βγαίνουν δύσκολα. Δεν θέλουμε τίποτα που να μας δυσκολεύει την ήδη απαιτητική φροντίδα του μωρού. 
Ρούχα που είναι μικροσκοπικά ακόμα και για το νεογέννητο - μέχρι την επόμενη μέρα μπορεί και να μην του κάνουν.
Ρούχα με μικρό λαιμό, σε κανένα μωρό δεν αρέσει να χάνει τον κόσμο έστω και για λίγα δευτερόλεπτα και να το τραβολογάν για να μπει η μπλούζα. 
Τέλος και σημαντικότερο ρούχα που θέλουν σίδερο!!! Δεν θα πρεπε ποτέ μα ποτέ να χρειάζεται να σιδερώνουμε και τα ρούχα ενός μωρού που δεν έχει προϊστάμενο ή δεν θα κάνει εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί! (βέβαια για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί να φροντίζετε να στεγνώνουν καλά - επίσης πάνω σε αυτό προσοχή όταν παίρνουμε τα ρούχα ζεστά από το καλοριφέρ, ίσως οι σούστες που είναι σιδερένιες να τσουρουφλάνε!)


Νομίζω ότι τα είπα όλα, πάντως για την κάθε μανούλα τα πράγματα που την διευκόλυναν ή την παίδεψαν διαφέρουν, γι' αυτό συμπληρώστε ή αφαιρέστε ό,τι θέλετε και φυσικά προτείνετε ό,τι σας βοήθησε εσάς και αγνοούμε την ύπαρξη του!





Σχόλια

  1. αχ γιατι μου το χαλας για τη φορμα εξοδου?? εγω νομιζω δεν υπάρχει καλύτερο απ το να το ντυνεις με αυτη και να φαινεται απλα ενα κεφαλακι :-) Καταλαβαινω οτι μια φορα θα τη βαλει αντε 2 το πολυ αλλα και πάλι αυτο το ρούχο απλά θέλω να το δω πάνω του!

    ενδιαφερον post !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλέ εδώ ολόκληρο παιδί θα φέρεις στον κόσμο, θα τα χαλάσουμε στην φόρμα εξόδου;;; Ντύστο όπως θες να το δεις και να τα χαρείς με όλη σου την καρδιά, άκου εκεί!!! Με το καλό!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις