Τι να πάρω στο μαιευτήριο - για μένα


Η ακόλουθη λίστα είναι προσωπική (τροποποιήστε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες) βασίστηκε στην πρώτη γέννα με δεδομένο το rooming in, ελπίδα φυσιολογικού τοκετού κι όχι καισαρικής (δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι αλλά επειδή δεν έχω πείρα στο θέμα, το διευκρινίζω) πρόθεση αποκλειστικού θηλασμού και με καιρικές προβλέψεις τέλους Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Τι θα έχει η βαλίτσα μου:


- ένα μπουκαλάκι με νερό (είναι γεγονός ότι δεν σε αφήνουν να πολυπιείς κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά λίγο πριν - λίγο μετά όλο και θα θες)
- Σερβιέτες Ακράτειας (όχι εντάξει δεν γερνάμε πριν την ώρα μας, μια χαρά μπορούμε να κρατηθούμε, αλλά το αίμα τις πρώτες μέρες δεν είναι σαν της περιόδου -τι σας θύμισα τώρα, ε;- και οι λεπτές αγαπημένες μας σερβιέτες δεν πιάνουν μία, συνήθως δίνουν στο νοσοκομείο και φυσικά χρεώνουν στα ιδιωτικά για το δημόσιο δεν ξέρω.(update δεν έχουν όλες οι μαμάδες τις ίδιες απαιτήσεις, καμία φορά κι οι κλασικές κάνουν την δουλειά τους)
- Οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα

- Σαμπουάν – αντισηπτικό (προσοχή το αντισηπτικό που δίνουν στο νοσοκομείο δεν σέβεται καθόλου την ισορροπία του δέρματος, βασικά σκοτώνει ό,τι κινείται σε ακτίνα χιλιομέτρων, κατόπιν συζήτησης με την φαρμακοποιό μου, δεν την ξαναπατάω και έχω ήδη προμηθευτεί ένα ευγενικό αντισηπτικό (το sebamed) κι ας κρατήσουν τα δικά τους για πάρτι τους. Αν αναρωτιέστε τι το θέλετε το αντισηπτικό είναι για την ευαίσθητη περιοχή μετά από περινεοτομή και γενικώς για το δικό σας “μπάνιο”. (update το ίδιο μάπα αντισηπτικό πλασάραν και τότε, ένα μόνο θα πω, το έχω κρατήσει για να πλένω το πλαστικό μπανάκι των παιδιών πριν το χρησιμοποιήσουμε).

- Καθρεφτάκι - κραγιόν (αναλόγως πόσο κοκέτες είστε η λίστα των καλλυντικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά έχετε υπόψη ότι ο χρόνος είναι λίγος για καλλωπισμούς)
- Βούρτσα, τσιμπιδάκια ή κορδέλα (ιδίως αν έχετε χτένισμα με τσουλούφια, επειδή τους επόμενους τρεις μήνες θα είστε κυρίως σκυφτή, καλό είναι να μην σας πέφτουν τα μαλλιά στα μάτια)
- Αποσμητικό (κατά προτίμηση άοσμο κρύσταλλο που δεν θα μυρίζει παραπλανητικά στο μωρό, το μωρό πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει την δική σας μυρωδιά και του επόμενου φρέσκου γεύματος)
- Ενυδατική κρέμα για το σώμα, λανολίνη αν χρειαστεί στα χείλια (μακράν καλύτερη από οποιοδήποτε liposan)

- Γάζες ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ για το στήθος (συγκρατούν υγρασία στις θηλές, δημιουργούν βακτηρίδια κλπ.), οι γάζες επιτρέπουν στις θηλές να αερίζονται επαρκώς και προστατεύουν από διαρροές, να θυμάστε όμως συχνά αλλάγματα. (update επίσης στην πορεία χρησιμοποίησα και βαμβακερά επιθέματα πλενόμενα και με έχουν σώσει)
- Λανολίνη για τις ερεθισμένες θηλές (με πολύ φειδώ=μην την παραχρησιμοποιήσετε γιατί μαλακώνει τις θηλές ενώ ο στόχος μας είναι να σκληρύνουν λίγο -το τονίζω "λίγο". Τις πρώτες μέρες είναι φυσιολογικό να νιώθετε ενόχληση, η πολύ λανολίνη το παρατείνει αυτό. Επίσης η λανολίνη (φυτική “βαζελίνη” όχι παράγωγο πετρελαίου είναι και το μόνο που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα για να θηλάσετε), θα την βρείτε στα φαρμακεία από δύο εταιρίες είναι το ίδιο πράγμα εφόσον είναι 100% λανολίνη αλλάζει μόνο το περιτύλιγμα. (update καλύτερη ακόμα κι από την λανολίνη η κεραλοιφή, οι απόψεις αλλάζουν από μαμά σε μαμά -δεν έχουμε όλες το ίδιο δέρμα)

- Μαξιλάρι θηλασμού και έξτρα μαξιλαροθήκη (ιδίως αν είχατε ποτέ τενοντίτιδα, είναι σωτήριο, φέρνει το μωρό που είναι μικροσκοπικό πιο κοντά στο στήθος, και έχει μεγάλη διαφορά από το να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μαξιλάρι έχετε εκεί κοντά, τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε με καθημερινή χρήση για μήνες. Τώρα δεν μιλάμε για όποιο μαξιλάρι θηλασμού τύχει να βρεθεί στο διάβα σας, ένα είναι το καλύτερο (από την άποψη ότι δεν χάνει το σχήμα του που είναι και το ζητούμενο) είναι λίγο τσιμπημένο στην τιμή αλλά θα το έχετε χρόνια, η Μαργαρίτα το έχει κάνει “φωλίτσα” και κάθε μα κάθε μέρα εκεί θέλει να τρυπώνει ακόμα και δυο χρόνια μετά. Μπορείτε επίσης να θηλάσετε και σπρώχνοντας το μωρό με τα γόνατα ή σε διάφορες "οκλαδόν+μαξιλάρι ή διπλωμένες πετσέτες" θέσεις αλλά εγώ έτσι έκανα μία σχετική ζημιά στα γόνατα μου (τελικά δεν έχουν φτιαχτεί για να είναι διπλωμένα με τις ώρες). (update το φοβερό μαξιλάρι είναι φοβερό χάρη στην σφιχτοραμμένη μαξιλαροθήκη, αν προμηθευτείτε την μαξιλαροθήκη μόνο που κάνει κάνα 10ευρω και την γεμίσετε πολύ -πολύ όμως με γέμισμα μαξιλαριού μάλλον θα είστε οκ και με το ένα τέταρτο των χρημάτων)

- Πιτζάμες – παντόφλες (στα ιδιωτικά δίνουν κάτι άθλια παντοφλάκια αλλά γλυστράνε) όσο για τις πιτζάμες προτείνουν αυτές με τα κουμπάκια για τον θηλασμό. Ο,τιδήποτε φαρδύ που σηκώνεται βολεύει μια χαρά, αν πάρετε “ειδικές” πιτζάμες θηλασμού προετοιμαστείτε για κάνα 70άρι ευρώ, απλό φαρδύ κάτω μέρος πιτζάμας ακριβώς ιδίας σύνθεσης (100% βαμβάκι) και ένα κοντομάνικο φαρδύ στα H&M πάει κάνα 25άρι ευρώ.

- Εσώρουχα δικά σας για την έξοδο κυρίως και μιας χρήσης (στα ιδιωτικά δίνουν για τα δημόσια θα το ψάξω) είναι ένα διχτάκι ελαστικό σε σχήμα περίπου hot pants και συγκρατεί την σερβιέτα-φρατζόλα ενώ επιτρέπει στην περιοχή να αερίζεται κι έτσι προάγει την γρήγορη επούλωση οποιουδήποτε τραύματος. Είναι πολύ βολικά. (δεν θα ξετρελάνουν τον σύντροφο σας αλλά δεν είναι για εκείνον!)

- Σουτιέν Θηλασμού, κι εδώ ισχύει το ότι ένα σουτιέν οποιοδήποτε αλλά τουλάχιστον ένα νούμερο μεγαλύτερο μπορεί να σας βολέψει, αλλά προσωπικά τα σουτιέν θηλασμού με βόλεψαν πολύ κυρίως εκτός σπιτιού. Η διαφορά τους είναι ότι έχουν clips στις μπροστινές τιράντες και μπορούν να γίνουν “κάμπριο” χωρίς να βγάλετε μπλούζα, μανίκι ή να σηκώσετε το κλασικό σουτιέν πάνω με αποτέλεσμα να σας κόβει το λάστιχο στα δύο. Ψωνίστε τα στο τέλος της εγκυμοσύνης με πρόνοια ότι το στήθος θα πρηστεί λίγο παραπάνω μετά τον τοκετό. Οπότε ας έχουν λίγο χώρο! Επίσης προτιμήστε τα 100% βαμαβακερά (τα νάυλον και το γάλα που παραμένει στην θηλή δεν τα πάνε καλά, επίσης πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο τακτικά με τα βρεφικά ρούχα οπότε δαντέλες κλπ είναι εκτός, και τέλος μεγάλη προσοχή να μην έχουν μπανέλες που μπορεί να επιβαρύνουν αρκετά σε διάφορα προβλήματα κατά τον θηλασμό. Έχετε υπόψη ότι στο σπίτι καλό θα είναι να μένετε και topless όσο πιο συχνά μπορείτε μιας που το καλύτερο φάρμακο για τις θηλές είναι ο καθαρός αέρας και το ίδιο το γάλα τους.

- Άνετα ρούχα και παπούτσια για την έξοδο σας. (Προετοιμαστείτε λίγο ψυχολογικά, ναι δεν θα είστε ακριβώς όπως ήσασταν όταν μπήκατε στο μαιευτήριο αλλά δεν θα είστε ούτε και στις προ-εγκυμοσύνης διαστάσεις σας, η κοιλία θα είναι σχετικά ξεφούσκωτη αλλά υπαρκτή (οπότε μην πάρετε κάτι στενό κι εφαρμοστό όπως όταν είχατε μέση δαχτυλίδι).
- Ζακέτα
- Κινητά-Φορτιστές
- Ωτοασπίδες (όχι για το μωράκι σας, για το σόι των διπλανών όταν θα θέλετε λίγο να κοιμηθείτε!)

Για τον συμβίο

Ο αγαπημένος σύζυγος καλό είναι να αποθανατίσει κάποιες στιγμές με το κινητό του (άρα να το έχει αδειάσει από τις τελευταίες διακοπές στην Ανάφη) και αν πρόκειται να είναι στον τοκετό στο πλευρό σας θυμηθείτε να πάρει μαζί του κάτι φαγώσιμο και νερό γιατί αν τραβήξει ώρες το ζήτημα θα του στοιχίσει πολύ και κάποιες φορές (αναλόγως την τακτική του νοσοκομείου) απαγορεύεται να βγει και να κόβει βόλτες για να φάει κάτι. Συζητήστε από πριν τι θα είναι αυτό (κρεμμύδια και τζατζίκια ή μπύρες δίπλα στο προσκέφαλο σας δεν είναι καλή ιδέα για το μέλλον της οικογενειακής σας γαλήνης!)

Επίσης καλό θα είναι να έχει φορτισμένο κινητό και φορτιστή μαζί του γιατί θα αναλάβει το κύριο μέρος των επικοινωνιών με τους συγγενείς, οδηγίες για παρκάρισμα κλπ. Επίσης όπως και στον γάμο, προβλέψτε ποιος θα αναλάβει να πάρει τα δώρα στο αμάξι του και να τα μεταφέρει σπίτι σας. 

Από τα γραφειοκρατικά:

ένας από τους δύο πρέπει να αναλάβει να πάρει μαζί του βιβλιάρια υγείας, ασφάλισης αν υπάρχουν, ΑΜΚΑ και των δύο, ιστορικό εξετάσεων εγκυμοσύνης, κι αυτά "ψάρεψα" από forum για το θέμα του ληξιαρχείου "Στο δημόσιο νοσοκομείο πας με μια ληξιαρχική πράξη γάμου, ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (και τα 2 τελευταίου τριμήνου) και τις ταυτότητες των συζύγων τα δίνεις στη γραμματεία του νοσοκομείου κι αυτοί με την σειρά τους τα στέλνουν στο ληξιαρχείο που ανήκεις. Μετά από 10 μέρες παίρνεις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως από το Ληξιαρχείο χωρίς κανένα κόστος."

Πείτε του συμβίου να τσεκάρει τι θα ζητηθεί για τις χρεώσεις εκ των προτέρων, γιατί εκείνος θα τρέχει για το “χαρτί” εσείς θα έχετε άλλα στο νου σας! Και να έχει κατά νου ότι παίρνοντας το εξιτήριο θα πρέπει να έχει τακτοποιήσει και όλα τα σχετικά με την πληρωμή.

Σχόλια

  1. Καλημερα!!!!Πολυ ενδιαφερον κ χρησιμο το αρθρο σου!!!!Ηθελα να σε ρωτησω σε ποιο ακριβως μαξιλαρι θηλασμου αναφερεσαι γιατι θελω να αγορασω!!!σευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ το μαξιλάρι θηλασμού το είχα πάρει από το CosyCorner έχοντας ψάξει πρώτα κριτικές σε Amazon κι άλλα ξένα site. Απ' ό,τι είδα τώρα δεν το πουλάνε πια οι ίδιοι, κι ούτε "έξω" βρήκα την συγκεκριμένη εταιρία. Τα περισσότερα όμως είναι παρόμοια. Ένα μισοφέγγαρο, περισσότερο σε σχήμα C μοιάζει που αγκαλιάζει την μέση σου. Το οικονομικότερο που βρήκα εν Ελλάδι με ένα γρήγορο skroutz search ήταν αυτό: https://www.koudounistra.gr/el/bertoni-lorelli-happy-μαξιλάρι-θηλασμού-beige.html
    (αυτό που χρησιμοποίησα εγώ, ήταν άλλης εταιρίας)

    Να αναφέρω κάτι παράδοξο. Τα παιδιά το λατρεύουν αυτό το μαξιλάρι (είναι 3.5 και 6 ετών κι ακόμα παίζουν μαζί του). Μου είχε φανεί κάπως ακριβό κι όταν γεννήθηκε το δεύτερο παιδί (και το χρησιμοποίησα από την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο) για να μην το στερήσω από το πρώτο, πήρα μία από τις "ανταλλακτικές" μαξιλαροθήκες και την γέμισα με άσχετα μαξιλάρια που κυκλοφορούσαν στο σπίτι. Την τίγκαρα και έκλεισα με πολύ ζόρι το φερμουάρ... ε αυτό το μαξιλάρι ήταν καλύτερο και από το original. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το μυστικό είναι στο πόσο καλοραμμένη και "σφιχτή" είναι η μαξιλαροθήκη για να μην έχεις εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών και σπάσιμο νεύρων. Άρα, αν σου φανεί ακριβό, πάρε μόνο την μαξιλαροθήκη και γέμισε την με μαξιλάρια που δεν χρησιμοποιείς ή αν σου αρέσουν οι πιο φυσικές λύσεις μπορείς να πάρεις ακατέργαστο μαλλί προβάτου από τον Χατζηαγάπογλου στο Μοναστηράκι και να το γεμίσεις. Επίσης αν ξέρεις ή έχεις κάποιον που ξέρει μπορεί(ς) να το φτιάξει(ς) και "σπιτικά". Κάνε ένα google search με το λήμμα "nursing pillow diy" ή "how to make your own nursing pillow".

    Στο σπίτι μας το original τώρα το χρησιμοποιεί η γυναίκα του αδελφού μου με την ανηψούλα μου και το "imitation" το χρησιμοποιεί η κόρη μου για να θηλάζει τις κούκλες της...

    Ελπίζω να βοήθησα! Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά και... happy breastfeeding!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστω παρα παρα πολυ για τη βοηθεια σου!εγω κοιτουσα ενα μεγαλο της theraline αλλα θα κοιταξω για αυτα που μου λες!!!Σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου!!Να χαιρεσαι την οικογενεια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εσύ να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται, κι ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε! Μανούλες ενωμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις