Τα απολύτως απαραίτητα για το νεογέννητο – Ύπνος


Το θέμα του ύπνου είναι πολυσυζητημένο και οι θεωρίες για το πού πρέπει να κοιμάται ένα νεογέννητο είναι πολλές, περίπου όσες και τα ζεύγη γονιών ανά τον πλανήτη Χ 12…
Νομίζω ότι το μωρό θα πρέπει να κοιμάται όπου νιώθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (της οικογένειας-όχι της γειτονιάς) καλύτερα.

Αν κοιμάται στο δίπλα δωμάτιο και κάνετε 60 δρομολόγια το βράδυ να δείτε αν ανασαίνει, γιατί κλαίει, να το θηλάσετε, να το ρέψετε, να το καθησυχάσετε, να το αποκοιμίσετε κλπ. η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να μειώσετε τα δρομολόγια και την απόσταση (εκτός αν έτσι σας αρέσει, οπότε γιατί να το αλλάξετε;). Οι λύσεις είναι δύο, είτε φέρνετε το μωρό κοντά σας, είτε πάτε εσείς και κοιμάστε κοντά στο μωρό.

Αν έχετε το μωρό κοντά σας υπάρχουν διάφορες δυνατότητες και ξεκινάμε από:

  • την παραδοσιακή προσέγγιση της γιαγιάς μου στην Κρήτη που έβαζε το νεογέννητο να κοιμάται σε αυτοσχέδια αιώρα ακριβώς πάνω από το κέντρο του διπλού κρεβατιού. (Αν σκεφτείτε ότι σε πλήρη απαρτία ήταν εφτά παιδιά και δύο ενήλικες σε δύο δωμάτια είναι μια εξαιρετικά καλή ιδέα).
  • Μετά περνάμε στο co-sleeping μωρό με γονείς μαζί αγκαλίτσα (αν ανησυχείτε για τον άτσαλο ύπνο μερικών «άτσαλων» μπαμπάδων το μωρό μπορεί να μην είναι ανάμεσα σας αλλά από την μεριά της μαμάς και από την άλλη ένα ωραιότατο κάγκελο -με προστατευτικό δίχτυ, εμάς αυτό μας βόλεψε πολύ για τους πρώτους 3 μήνες.
  • Έπειτα έχουμε την κούνια από την οποία λείπει το ένα πλαϊνό κάγκελο και εφάπτεται ακριβώς στο διπλό κρεβάτι (πολύ καλή ιδέα αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο)
  • Άλλη επιλογή είναι η καλαθούνα δίπλα στο κρεβάτι που εύκολα μετακινείται και στο σαλόνι, κουζίνα, αυλή κλπ. (το μεταχειριστήκαμε κι αυτό σε συνδυασμό με το co-sleeping, να σημειώσω ότι μετά από τρεις μήνες δεν χωράει πια στην καλαθούνα οπότε μην δώσετε πολλά λεφτά! )
  • Τέλος υπάρχει και το λίκνο (που για να είμαι ειλικρινής αν δεν περισσεύουν τα χρήματα δεν την βρίσκω και πολύ καλή ιδέα δεδομένου του πόσο λίγο καιρό θα χρησιμοποιηθεί)


Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει αυτό που συνηθιζόταν περισσότερο στις γενιές των γονιών μας, το μωρό να κοιμάται στο παιδικό δωμάτιο (μέσα στην κούνια/καλαθούνα/λίκνο του) πολύ σύγχρονοι παιδίατροι δεν το συνιστούν πια και επιμένουν ήδη από το μαιευτήριο μαμά και μωρό να κρατούν όσο λιγότερη απόσταση μεταξύ τους μπορούν, εκτός από το προφανές δέσιμο, η επαφή (δέρμα με δέρμα όποτε είναι δυνατόν) βοηθάει στο θηλασμό και στο να μάθει η μαμά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού. (Και τελείως απλοϊκά να το δει κανείς από εκεί που το μωρό ήταν μέρος της μαμάς για όλο το 24ωρο το να εξοριστεί σε άλλο δωμάτιο μου φαίνεται κάπως σκληρό αλλά αυτό είναι μία προσωπική άποψη κι ο κάθε άνθρωπος δικαιούται την δική του – είπαμε αυτό που σας λέει το ένστικτο σας είναι συνήθως το καλύτερο για σας και το παιδί σας, αλλά να είναι το ένστικτο που μιλάει, όχι η γιαγιά, το βιβλίο, το ίντερνετ, ο παιδίατρος, μία φίλη ή εγώ!)

Ας δεχτούμε ότι το μωρό κοιμάται εκτός δωματίου γονιών αλλά βαρεθήκατε τα πήγαιν-έλα και θέλετε να μετακομίσετε εσείς με το μωρό, τότε ένας καναπές, μια πολυθρόνα που γίνεται κρεβάτι, ένα φουσκωτό στρώμα στο πάτωμα ίσως δώσουν μία προσωρινή λύση, αν σκοπεύετε να το κάνετε για καιρό όμως ίσως θα ήταν καλή ιδέα για την μέση σας ένα κανονικό κρεβάτι που αργότερα μπορεί να γίνει παιδικό!

Για να σουλουπώσουμε λίγο την λίστα με τις αγορές για το θέμα του ύπνου:
(προσαρμόστε ανάλογα με τις αποφάσεις σας κι έχετε κατά νου ότι οι αποφάσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν με τον ερχομό του μωρού – να είστε ευέλικτες και ευέλικτοι!

  • Κούνια / στρώμα
  • Λίκνο
  • Καλαθούνα
  • Προστατευτικό κάγκελο
  • Σεντόνια
  • Πάνες αγκαλιάς (φανελένια σεντονάκια διαστάσεων 80Χ100 εκ. περίπου – βολεύουν πολύ, τα οικονομικότερα σε αποδεκτή ποιότητα είναι στο ΙΚΕΑ, 9 ευρώ τα τρία)
  • Πανάκια για τις γουλίτσες που θα βάζετε κάτω από το κεφαλάκι του μωρού (για να μην αλλάζετε όλο το σεντόνι μετά από κάθε γεύμα)
  • Κουβερτούλα τρυπητή (ιδανική για χειμώνα/καλοκαίρι)
  • Ενδοεπικοινωνία (βολεύει και στα ενδιάμεσα υπναλάκια που το αγγελούδι ξεκουράζεται και η μαμά κάνει ό,τι προλάβει)
  • Mobilο (μπορεί και να είναι φτιαγμένο από τα χεράκια σας)
  • φωτάκι νυκτός (αυτό πιο πολύ από το μωρό βολεύει την μαμά στις βραδινές περιπλανήσεις της)
  • κουνουπιέρα (οπωσδήποτε!)
  • ένα θερμόμετρο δωματίου (υπάρχει ένα που κάνει και για το μπανάκι, επίσης κάποιες ενδοεπικοινωνίες δείχνουν και την θερμοκρασία/υγρασία δωματίου)
  • σελτές – προστατευτικό στρώματος (προσοχή εδώ, τα φτηνά σελτεδάκια είναι υπερβολικά ζεστά και το μωρό θα ιδρώσει πολύ, καλό είναι να επενδύσετε σε κάποιο καλό, που θα προστατεύσει το στρώμα αλλά θα επιτρέπει στο δέρμα του μωρού να αναπνέει προστατεύοντας το έτσι από την υπερθέρμανση, υδροτσίλες, εκνευρισμό. Αν θέλετε να δείτε πόσο κόλαση μπορεί να κάνει τον ύπνο δοκιμάστε να βάλετε ένα σελτέ κάτω από το δικό σας σεντόνι και προσπαθήστε να κοιμηθείτε μετά – εμένα μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα όταν ήταν οι μέρες να γεννήσω και φοβόμουν ότι θα μου σπάσουν τα νερά και θα καταστρέψω το στρώμα (δεν συνέβη ποτέ) και έτσι διαπίστωσα πόσο εφιαλτικό είναι. Ακόμα δεν έχω πάρει σωστό προστατευτικό για το στρώμα της μικρής και τους πρώτους μήνες δεν μεταχειριζόμουν καν σεντόνι, όχι δεν την είχα χύμα πάνω στο στρώμα (είπαμε!) χρησιμοποιούσα τις τεράστιες αφράτες πετσέτες της (70Χ100 όσο και το στρώμα) και μιας που ήταν καλοκαίρι και ήταν πολύ απορροφητικές έκαναν πολύ καλή δουλειά. Πλέον περάσαμε στα σεντόνια αλλά χωρίς προστατευτικό στρώματος το ρισκάρω!


Τελειώνοντας αυτήν την λίστα και παρότι ο τίτλος είναι «τα απολύτως απαραίτητα» να σημειώσω ένα καθόλου απαραίτητο ( ψυχολογικά και μόνο μου φαινόταν πολύ σημαντικό για την φάση που η Μαργαρίτα πήγε στην κούνια της), ένα μικροσκοπικό λούτρινο λαγουδάκι (ή ό,τι άλλο κάνετε κέφι) στην κάτω γωνιά της κούνιας (παρότι η μικρή άργησε να του δώσει σημασία) καθησύχαζε εμένα ότι δεν είναι και τελείως μόνη της!

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα όλα τούτα, κι ό,τι έχετε να προσθέσετε στείλτε ένα μήνυμα με mail ή μ’ ένα ταχυδρομικό περιστέρι και θα κάνω την απαραίτητη προσθήκη!

Όνειρα γλυκά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις