Τα απολύτως απαραίτητα για το νεογέννητο – Άλλαγμα


Αφού αντικρίσουμε το κατά τ’ άλλα τέλειο μωρό μας ένα από τα πρώτα αρνητικά που παρατηρούμε (μετά το κλάμα για το οποίο κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα) είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο του την τουαλέτα. Το ξέραμε, μας το είχαν πει κιόλας, αλλά ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι δεν αφορά κάποιον άλλο, ο κλήρος πέφτει σε εμάς συνήθως (ιδίως για τα πρώτα πρώτα αλλάγματα) και μετά βοηθάει κι ο μπαμπάς ή η γιαγιά αν είμαστε τυχερές.

Από ότι έχει υπολογιστεί πάντως μέχρι να μάθει το αγγελούδι μας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή κάτι που της μοιάζει (το γιογιό για παράδειγμα) θα έχουν αλλαχτεί περί τις 5000 πάνες (η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς τις ίδιες) και θα έχουμε ένα οικολογικό αποτύπωμα 4 ιδιαίτερα δύσοσμων τόνων από μη βιοδιασπώμενα σκουπίδια.

Υπάρχει και η επιλογή των υφασμάτινων πανών (αν κάποια από εσάς πήρε αυτήν την γενναία απόφαση ας το μοιραστεί μαζί μας!!!). Εμείς την απορρίψαμε γιατί δεν έχουμε πλυντήριο και τα άπλυτα μας καταλήγουν στην υπομονετικότατη μητέρα μου. (Είπαμε να μην δοκιμάσουμε τα όρια αυτής της υπέροχης αρετής!)

Έχοντας λοιπόν πάρει απόφαση ότι έχουμε πολύ «άλλαγμα» μπροστά μας ας δούμε τα απαραίτητα σύνεργα. Α, πριν τα δούμε να πω μόνο ότι α) όσο το παιδί θηλάζει τα κακάκια του δεν μυρίζουν άσχημα και είναι ιδιαίτερα εύκολο στο μωρό να ενεργηθεί, αν δίνετε ξένο γάλα, τα πράγματα «σκληραίνουν» και μυρίζουν αλλιώς, κι όταν περάσει στις στερεές τροφές η μυρωδιά γίνεται…  απερίγραπτη!!!

Αλλαξιέρα
Για να επιλέξουμε την αλλαξιέρα που μας βολεύει εκτός από τα χρήματα (πριν επενδύσετε μία περιουσία σκεφτείτε ότι το παιδί δεν θα πάρει την αλλαξιέρα του μαζί όταν κάνει δικό του σπίτι, για δύο χρόνια και δύο-τρία (στην καλύτερη) παιδιά την θέλουμε) πρέπει να σκεφτούμε και τον χώρο που διαθέτουμε και την φυσική μας κατάσταση (μην σκύβουμε σαν σίγμα τελικό (ς) έξι-εφτά-οχτώ και πάνω φορές την μέρα! Α, και το σημαντικότερο την ασφάλεια του παιδιού. Αυτό είναι λίγο θεωρητικό, γιατί ως μωράκι νεογέννητο δεν πάει πουθενά, μεγαλώνοντας όμως είναι τόσο υπερκινητικό που πολλοί θεωρούν ασφαλέστερο το πάτωμα από την αλλαξιέρα, μιας που από το πάτωμα δεν κινδυνεύει να πέσει!

Καλό είναι επίσης να σκεφτείτε λίγο στο μυαλό σας την όλη διαδικασία του αλλάγματος και τι προτιμάτε. Π.χ. εγώ δεν συμπαθώ τα μωρομάντηλα -μόνο σαν λύση ανάγκης- και σε κάθε άλλαγμα πλένω την μικρή στο νιπτήρα και μετά δεν θέλω να κόβω βόλτες με το παιδί βρεγμένο οπότε η αλλαξιέρα μου με μια στρωμένη πετσέτα είναι ακριβώς δίπλα από τον νιπτήρα, από κάτω έχω και τα ρούχα της οπότε βγαίνουμε από το μπάνιο ντυμένες. Κάθε μαμάκα έχει τον τρόπο που την βολεύει περισσότερο.

Τι αλλαξιέρες υπάρχουν;

  • Έπιπλο (που αν είστε τυχερές μετά γίνεται γραφείο, αν όχι, τότε γίνεται μέτριο προσάναμμα για το τζάκι ή γεμίζει καλαίσθητα μια γωνιά της αποθήκης)
  • Πτυσσόμενη με ενσωματωμένο μπανάκι (εμείς αυτήν έχουμε –μας την δώσανε- και είναι ο λόγος που δεν έχουμε πλυντήριο, δεν χωράνε και τα δύο στο μπάνιο μας) το μπανάκι το μεταχειριστήκαμε ελάχιστα όταν ήταν η Μαργαρίτα μικρή, αλλά σαν αλλαξιέρα έχει σώσει την μέση μας και οι θηκούλες, ραφάκια έχουν βολέψει από τα πήγαιν-έλα στο δωμάτιο της.
  • Προσαρμοζόμενη στην κούνια (αν την έχει καμία σας, ας μας πει γνώμη) σαν ραφάκι που στηρίζεται στα δύο αντικριστά κάγκελα της κούνιας. Για μικρό μωρούλι φαντάζομαι θα είναι μια χαρά, αλλά όταν μεγαλώσει και κάνει πορείες διαμαρτυρίας μέσα στην κούνια ή έχει βαρύνει αρκετά νομίζω ότι θα πρέπει να καταφύγει κανείς σε άλλη λύση.  
  • Απλή βάση με αφρολέξ που την βάζεις σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια και αλλάζεις το μωρό. Μεταγενέστερη Σημείωση: πήραμε πλυντήριο, δεν γινόταν, και πάνω του βάλαμε αυτήν την βάση (που την ξήλωσα από την πτυσσόμενη αλλαξιέρα η οποία μέχρι το δεύτερο μωρό, έτρεμε σαν ζελέ και δεν μου γέμιζε καθόλου το μάτι πια)
  • Τίποτα, απλά ρίχνεις μία πετσέτα στο κρεβάτι σου και είτε σκύβεις είτε γονατίζεις για να αλλάξεις το παιδί. (Οι περασμένες γενιές ορκίζονταν για την ασφάλεια της μεθόδου, αλλά όταν ρωτούσα για μέση και γόνατα άλλαζαν θέμα αμέσως – «το δικό σας πότε περπάτησεεε;»)


Πάνες
Τις διαλέγουμε με βάση το βάρος του μωρού και την τσέπη του γονιού. Στην αρχή χρειαζόμαστε αυτές που έχουν ένα άνοιγμα για τον αφαλό (μέχρι να πέσει τουλάχιστον)
Μετά ό,τι θέμε κι ό,τι δεν αποδειχτεί αλλεργικό για το μωρό.

Κρέμα για το άλλαγμα
Εξαρτάται πάλι αν είστε των βιολογικών λύσεων ή του σούπερ μάρκετ. Εμείς είμαστε κάτι ενδιάμεσο. Για το νεογέννητο ξεκινήσαμε με αμυγδαλέλαιο (5 ευρώ τα 100ml από το φαρμακείο) και σε περίπτωση ερεθισμού παίρναμε της Weleda που ήταν πάρα πολύ καλή. Τώρα που μεγαλώσαμε συνεχίζουμε με το αμυγδαλέλαιο και στα δύσκολα έχουμε την lansinoh diaper rash ή σε πολύ μυστήριες καταστάσεις sudocrem αλλά σπάνια.

Αφρόλουτρο
Αν σκοπεύετε να πλένετε το μωρό ένα απαλό για νεογέννητα (στην αρχή το πλένεις και μόνο με νερό αν έχει κάνει μόνο τσισάκια).

Μωρομάντηλα
Ακόμα και αν δεν τα πολυχρησιμοποιείτε όπως εγώ, είναι απαραίτητα (άσε που βγάζουν και την μάσκαρα) για διάφορα ατυχήματα και μωρό-διαρροές. (Μεταγενέστερη σημείωση: τα παιδιά μου πλέον είναι 8 και 6, τα μωρομάντηλα δεν έλειψαν ποτέ από το σπίτι, οι δηλώσεις με μάραναν!)

Χαρτομάνδηλα αυτοκινήτου
Αυτό είναι το μυστικό της παιδιάτρου μας για να μην συγκαίγεται ποτέ το μωρό (όντως μας έχει ερεθιστεί δύο τρεις φορές από δική μας αμέλεια αλλά ποτέ δεν έχει συγκαεί!). Αφού πλύνουμε το μωρό, με ένα χαρτομάνδηλο σφουγγίζουμε όλες τις πτυχές και δεν μένει ίχνος υγρασίας (αυτή είναι η ένοχη για το σύγκαμα) και μετά βάζουμε την κρέμα. Δεν χρειάζεται να είναι σπουδαία μάρκα, η φτηνότερη του σούπερ μας κάνει. (το χαρτί υγείας δεν βολεύει γιατί με την υγρασία διαλύεται και μετά πρέπει να απομακρύνεις και τα υπολείμματα του)

Σελτεδάκια
Από την μία πλευρά είναι βαμβακερά κι από την άλλη νάυλον, έτσι δεν επιτρέπουν στις διαρροές να περνούνε αλλά δεν κολάει και το μωρό πάνω στο νάυλον που έχουν συνήθως οι αλλαξιέρες.

Κάδος για πάνες
Ναι δεν συμφωνώ με τα περιττά έξοδα αλλά η μυρωδιά της σιτεμένης πάνας δεν παλεύεται, οπότε ένας κάδος (ο φτηνότερος) σώζει μύτες και καλό είναι το καλοκαιράκι να αδειάζει καθημερινά και εβδομαδιαίως –τουλάχιστον- να σαπουνίζεται αν δεν θέλουμε να τον δούμε να μετατρέπεται σε βιότοπο με σπάνια είδη.

Αφρός (της frezyderm)
Είπα να τον αναφέρω γιατί είναι πολύ βολικός όταν το αγγελούδι έχει κάνει κακάκια του σε όλο το γνωστό σύμπαν ενώ κάνατε βόλτες έξω, κι όταν το διαπιστώσατε έχουν πια γίνει ξερά και στέρεα και βγαίνουν μόνο με σπάτουλα οικοδομής. Αν το δοκιμάσετε με μωρομάντηλα θα χρειαστείτε μία με δύο συσκευασίες, πολύ πολύ χρόνο και την αμέριστη συνεργασία του μωρού που σπανίως θέλει να σας την δώσει. Ο αφρός τα μαλακώνει και σκουπίζετε με χαρτομάνδηλα ή πλένετε με νερό (δεν είναι απαραίτητο να ξεβγαλθεί – το γεγονός ότι κάνει και για κατάκοιτους παρότι στενόχωρο επιβεβαιώνει την ασφάλεια του). Ένας αφρός μας έχει βγάλει για όλο τον πρώτο χρόνο και βάλε, δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου. (κανείς δεν το εγγυάται αυτό όμως).

Τέλευταία στην λίστα μας αλλά απαραίτητα είναι η υπομονή και η εξοικείωση που το ένα τρέφει το άλλο! Να ξέρετε ότι ακόμα κι αν σας φαίνεται βουνό σε λίγες μέρες θα το κάνετε με άνεση (μπορεί όχι με ενθουσιασμό αλλά με άνεση σίγουρα!)

Επίσης με μεγαλύτερα μωρά να θυμάστε να δίνετε στο μωρό ένα παιχνιδάκι για να είναι πιο συνεργάσιμο, ίσως κάτι που κρατάτε μόνο για την αλλαξιέρα για να χαρεί!

Αυτά για σήμερα! Καλή συνέχεια στις μαμάδες και στους μπαμπάδες κι αν κάτι σας βόλεψε ή σας παίδεψε να μας πείτε κι εμάς!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις