Αιφνίδιο Εξάνθημα


  Η πρώτη επίσημη παιδική ασθένεια που πέρασε η Μαργαρίτα (όταν ήταν 14 μηνών και κάτι ψηλά).
Ξεκίνησε μια Κυριακή βράδυ με 39.5 πυρετό. Ο πυρετός συνεχίστηκε για τρεις μέρες έφτασε δύο τρεις φορές το 40.3 (εμείς εντυπωσιαστήκαμε, η παιδίατρος καθόλου! Είναι ψωμοτύρι ο υψηλός πυρετός στα μπε-μπε). Όταν δεν ήταν ουζαρισμένη από τον πυρετό είχε απίστευτη γκρίνια και δυσφορία  (το οποίο δυστυχώς δεν αντιλήφθηκα ως νεύρα κι το αντιμετώπισα με depon ως πόνο) και μετά το τριήμερο ψησίματος (Μαργαρίτας στον πυρετό, εμάς το ψάρι στα χείλη) ο πυρετός κόπηκε μαχαίρι και το πρωί της Πέμπτης (μετά από τρία 24ωρα από την εκδήλωση της «αδιαθεσίας») εμφανίστηκαν τα πρώτα εξανθήματα στο κούτελο και στην κοιλίτσα. Την επόμενη μέρα ήταν πουά από την κορφή ως τα νύχια (μοιάζει με ιλαρά αλλά ευτυχώς δεν φαγουρίζει και δεν μεταδίδεται) και μετά τα εξανθήματα άρχισαν να υποχωρούν.

Συνοπτικά 3 μέρες πυρετό, 2 μέρες εξάνθημα σε πλήρη άνθιση, 1-2 μέρες υποχώρηση και σχεδόν μία εβδομάδα μετά είχαμε και πάλι πίσω την μικρή μας χαρούμενη και ορεξάτη (για φαΐ και εξερευνήσεις).


Τι έμαθα από αυτήν την εμπειρία;
 (Εκτός από την προσαρμοστικότητα των ανθρώπινων ορίων). 
  • Το depon δεν θεραπεύει τα νεύρα, επίσης 4 συνεχείς δόσεις συνιστούν δόση δηλητηρίασης (γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε εναλλάξ τα αντιπυρετικά) ευτυχώς δεν την δηλητηρίασα αλλά καθαρά από σύμπτωση. 
  • Επίσης το αντιπυρετικό σε μικρότερα μωράκια το δίνουμε με την σύριγγα, σε μωράκια όμως που τρώνε κανονικά διαπίστωσα καλύτερη αποδοχή στην χορήγηση με κουταλάκι. 
  • Όταν ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικό και κομπρέσες (πετσετάκια βουτηγμένα σε ξυδόνερο, τα στίβουμε και τα τοποθετούμε στα πόδια του μωρού-η θέση αυτή που φαίνεται περίεργη είναι μυστικό της πεθεράς μου που είναι γιατρός και μου εξήγησε ότι έτσι ψύχεται πολύ γρηγορότερα ο οργανισμός μας!) αν λοιπόν δεν δούμε προκοπή με αυτά, κάνουμε το μωρό χλιαρό μπάνιο (στους 37 βαθμούς). 
  • Είναι φυσιολογικό να μην θέλει να φάει και να πιει ακόμα και για πολλές ώρες (τα υγρά όμως είναι σημαντικά γι’ αυτό πρέπει να ξαναδοκιμάζουμε να δώσουμε νεράκι).
  • Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο αυτιού βολεύει πολύ (μου έχουν πει όμως ότι σε ωτίτιδες το μωρό αντιδρά ιδιαιτέρως). 
Αυτά έμαθα και τα μεταφέρω, οι δικές σας εμπειρίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες άλλωστε να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες θέλουμε!

Περαστικά σε όσα μωράκια και γονείς ταλαιπωρούνται!


Σχόλια

  1. Ακριβώς ετσι και η μπέμπα μου. Τρεις μέρες πυρετό, και οταν ο πυρετος κόπηκε μαχαιρι την 3 μερα εβγαλε παντού εξανθήματα που ξεκίνησαν απο το κεφαλι και σιγά σιγά μεσα στην ημερα γέμισε παντού, κυρίως όμως στην κοιλίτσα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα και απο μενα!!! μια απο τα ιδια ο μπεμπης μας 2 χρονων!!! 3 μερες πυρετο και τωρα ειμαστε στην 2η μερα με τα σπυρακια.. το θεμα ειναι οτι το απογεμα τον πιανουν κρίσεις.. χτυπιέται ουρλιαζει, ειναι απαιτητικος (πχ λεει πιπιλα την δινω την ξαναπεταει και παλι λεει πιπιλα τσιριζονταςς) τετοια φαση... και στον υπνο του ενω τις μερες του πυρετου κοιμωνταν με την μαμα του χθες τον πηγαμε στην κουνια του στην αρχη δεν ηθελε μετα απο 10 λεπτα κοιμηθικε (23:15) και κατα τις 3 τα μεσανυχτα ξυπνησε με νευρα και εγινε χαμος... ουρλιαζε τσιριζε τον πηρα αγκαλια και δεν ηρεμουσε... λετε να ειναι απο αυτη την Ιωση? τα νευρα? τι να πω... μετα ξαναξυπνησε στι; 4:30 αλλα κοιμηθηκε και μετα 10:30 το πρωι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εμεις ακριβώς τα ίδια. Και τα βράδια όταν εμφανίστηκε το έκζεμα, δράμα. Υποψιάζομαι ότι έχει φαγούρα. Εμένα το μωρο είναι μο ο 8 μηνων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις