Τα απολύτως απαραίτητα για το νεογέννητο – Μπάνιο


Μέχρι να βγει το νέο αυτοκαθαριζόμενο μοντέλο μωρού θα πρέπει να επιμεληθούμε εμείς την καθαριότητα του! Στην αρχή που είναι μία σταλίτσα μπορούμε να το πλένουμε και κάτω από το νιπτήρα τοπικά (κυρίως περιοχή πάνας), για το υπόλοιπο σώμα μπορούμε και με με ένα απαλό φυσικό σφουγγάρι. Αλλά στην πράξη δεν πειράζει και να βυθίσουμε το σώμα του μωρού (όχι το κεφάλι, δεν θα συμφωνήσει με αυτό) σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό (θερμοκρασίας 37-37,5 C), το λίκνισμα μέσα στο νερό τους θυμίζει το πρόσφατο οικείο περιβάλλον που μόλις αποχωρίστηκαν. Να θυμάστε ότι ο αφαλός μπορεί να βραχεί αλλά όχι να μουλιάσει. 

Επίσης αν δεν θέλετε το νερό στο μπανάκι να έχει χλώριο το κόλπο που έμαθα στην Ευτοκία είναι το εξής: μία πατάτα ή ένα μήλο στο νερό, το αφήνουμε για λίγα λεπτά (απορροφά όλο το χλώριο) και μετά δεν το τρώμε, το πετάμε.

Το μπανάκι του μωρού όταν μεγαλώσει λίγο (από τριών μηνών ή και νωρίτερα αν το κάνετε κέφι) μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας ύπνου. Τα περισσότερα μωράκια τα χαλαρώνει είναι όμως και κάποια που ξυπνάνε και ζωηρεύουν! Ακόμα κι έτσι να θυμάστε ότι είναι καλό να εκτονωθούν πριν αρχίσετε τις γενικές "διαδικασίες ύπνου". 

Πάμε τώρα στα απαραίτητα:
  • Μπανάκι (ενσωματωμένο στην αλλαξιέρα, φουσκωτό, αναδιπλούμενο, πετσετέ)
  • Μπουρνουζοπετσέτα – εξτρά πετσέτα
  • Θερμόμετρο μπάνιου (υπάρχει μία "μαργαρίτα" της philips/avent που επιπλέει στο νερό και κάθεται ωραία και στο κομοδίνο για να μας δείχνει και την θερμοκρασία δωματίου, επίσης είναι άθραυστη (δοκιμασμένο από την δική μας Μαργαρίτα) και εγκεκριμένη και σαν παιχνίδι. 
  • Αφρόλουτρο (σύμφωνα με τις έμπειρες μαίες τις πρώτες δέκα μέρες δεν χρειάζεται καθόλου σαπούνι κι άρα ξέβγαλμα, το μπάνιο γίνεται σε βρασμένο χαμομηλόνερο -εννοείται που έχουμε αφήσει να κρυώσει- και λίγο αμυγδαλέλαιο (δες παρακάτω) αν θέλετε αφρόλουτρο, μην το μεταχειρίζεστε καθημερινά γιατί ξεραίνει το δερματάκι του μωρού, πάρτε το πιο ελαφρύ που μπορείτε να βρείτε, φανταστικά είναι της weleda αν και λίγο τσιμπημένα, η μυρωδιά όμως των βοτάνων δεν παίζεται, (δεν χρειάζεται σαμπουάν για τα νεογέννητα – σιγά μην χρειαστούμε και conditioner για να ξεμπλέξουμε τις πλεξούδες). 
  • Σφουγγαράκι φυσικό (κι αυτό δεν είναι απαραίτητο – δεν τρίβουμε αλλά βοηθάει να ρίχνουμε απαλά το νερό σφουγγίζοντας – να θυμάστε ότι διαλύεται γρήγορα και δεν είναι καλή ιδέα να το δίνουμε στο μωρό για να το μασήσει, παρότι εκείνο μπορεί να επιμένει ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα)
  • Αμυγδαλέλαιο (στάζουμε λίγες σταγόνες μέσα στο μπάνιο και κάνει την επιδερμίδα του μωρού μεταξένια, ιδίως στην αρχή που το σαπούνι δεν είναι καν απαραίτητο το αμυγδαλέλαιο είναι το μόνο που χρειαζόμαστε)
  • Υγρό ταλκ (προσοχή όχι σκόνη, έχει απαγορευτεί γιατί εισπνέεται και οι πνεύμονες δεν το εκτιμούν καθόλου)
  • Λάδι για μασάζ (με λεβάντα βοηθά στην χαλάρωση, γενικά βοηθά στους κολικούς) Το μασάζ αξίζει ένα δικό του post για τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά στο μωρό και στο δέσιμο γονιών με μωρό. Μέχρι τότε ακολουθήστε το ένστικτο σας και χαϊδολογήστε το μωρό σας ατελείωτα! Μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε!
  • Μια καλή ιδέα για τους χειμερινούς μήνες είναι η χρήση ενός μικρού αερόθερμου αν δεν θέλουμε να κάνουμε όλο το σπίτι φούρνο για τα ολιγόλεπτα μπανάκια του μωρού. 
Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα για ένα νεογέννητο, τα μεγαλύτερα μωρά χρειάζονται και παιχνίδια και τραγούδια κλπ. Αυτό που χρειάζονται όλα τα μωρά είναι η αδιάλειπτη επίβλεψη μας στο μπάνιο, τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το μωρό, ούτε το τηλέφωνο που χτυπάει, ούτε το κουδούνι μας, ούτε κάποιος που μας φωνάζει, ούτε ένα επείγον μήνυμα στο κινητό. Το μόνο επείγον είναι το μωρό μας που απολαμβάνει το μπάνιο του και δεν θέλουμε όχι μόνο να πνιγεί, ή να ζεματιστεί, ή να κρυώσει αλλά ούτε καν να τρομάξει και να συσχετίσει το νερό με τον κίνδυνο!

Αυτά από δω, όπως πάντα ό,τι προσθήκες έχετε να προτείνετε πείτε μου με όποιο μέσο σας βολεύει!

καλά μπάνια!

Υ.Γ. Προσθήκες: 

Φροντίδα νυχιών
Το αμυγδαλέλαιο βοηθάει πολύ και στο μαλάκωμα των ήδη πολύ τρυφερών νυχιών του μωρού, μανικιούρ-πεντικιούρ βρέφους συνιστάται μετά τις 3 εβδομάδες. Μην το φοβάστε, τραγουδήστε ένα ήρεμο τραγουδάκι στο μωρό (κυρίως για να καλμάρετε εσείς) και προχωρήστε με αυτοπεποίθηση και προσοχή βέβαια. Τα νυχάκια τους είναι λιγότερα σκληρά κι από τις παρανυχίδες μας και δεν είναι παίδεμα. Ιδίως τον πρώτο χρόνο συνήθως συνεργάζονται και τους αρέσει αυτή η ώρα φροντίδας (κάποιες μαμάδες κόβουν τα νυχάκια όταν το μωρό τους κοιμάται, εγώ προτιμώ να έχω την συνεργασία του και να μαθαίνει φυσικά τις συνήθειες καθαριότητας).

Περιποίηση αφαλού:
Για τις πρώτες 7 (+/-2) μέρες βρέχουμε ένα μπαμπάκι με καθαρό οινόπνευμα και περνάμε όλο εκείνο το πανέμορφο σημείο του ξεραμένου δέρματος του αφαλού κάθε φορά που αλλάζουμε την πάνα ή το κάνουμε μπάνιο. Το ξέρω δεν θα είναι το καλύτερο σας αλλά είναι απαραίτητο και να θυμάστε ότι δεν τσούζει καθόλου το μωρό και ότι θα πέσει γρήγορα! 
Εάν -υπάρχει μία μικρή περίπτωση, άνθρωποι είμαστε- μολυνθεί το σημείο αυτό τότε για μία και μόνο μέρα βάζουμε betadine και μετά πάλι οινόπνευμα. Ακόμα κι όταν πέσει αυτό το ξεραμένο μέρος και ο αφαλός φαίνεται μια χαρά συνεχίζουμε δύο μέρες με οινόπνευμα.




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις